Cauta articole

12 oct. 2011

Contabilitatea in partida simpla - registrele de contabilitate


Registrele de contabilitate
Registrele de contabilitate necesare in activitatea financiar contabila difera in functie de modul de organizare a evidentei contabile: 
  1. contabilitatea in partida dubla sau 
  2. contabilitatea in partida simpla. 
Contabilitate in partida simpla – registre contabile 


Ordinul nr. 1969 din 9 noiembrie 2007 prezinta urmatoarele categorii de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea în partida simpla:

  1. Unitatile de cult;
  2. Asociatiile de proprietari.

Totodata se face mentiunea ca au obligatia de a organiza si conduce contabilitatea în partida simpla persoanele juridice fara scop patrimonial în al caror act normativ de înfiintare exista prevederi exprese în acest sens.

Contabilitatea în partida simpla la persoanele juridice fara scop patrimonial se tine cu ajutorul urmatoarelor registre contabile obligatorii:
Registrul - jurnal (cod 14-1-1/A);
Registrul - inventar (cod 14-1-2).

Registrul - jurnal (cod 14-1-1/A)

Registrul-jurnal serveste ca document contabil obligatoriu la înregistrarea operativa a tuturor operatiunilor desfasurate, pe baza documentelor justificative.

Se întocmeste de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care organizeaza si conduc contabilitatea în partida simpla, într-un exemplar, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si înregistrat în evidenta unitatii. Numerotarea filelor registrelor se va face în ordine crescatoare, iar volumele se vor numerota în ordinea completarii lor.

Se întocmeste zilnic sau lunar, dupa caz, prin înregistrarea cronologica, fara stersaturi si spatii libere, a documentelor în care se reflecta miscarea elementelor de activ si de pasiv ale unitatii.

În cazul în care unitatea foloseste jurnale auxiliare, totalul lunar al fiecaruia se poate trece în registrul-jurnal.

În conditiile conducerii contabilitatii cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor, fiecare operatiune economico-financiara se va înregistra în mod cronologic, dupa data de întocmire sau de intrare a documentelor în unitate. În aceasta situatie, Registrul-jurnal se editeaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor. Registrul-jurnal va fi snuruit, parafat si înregistrat în evidenta unitatii în luna urmatoare celei în care numarul de file editate este 100, sau anual, daca numarul filelor editate este sub 100, pentru un exercitiu financiar.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, împreuna cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii lui.

Formatul de registru – jurnal (cod 14-1-1/A) agreat prin Ordinul nr. 1969/2007 cuprinde:

Nr. crt.Data înreg.
Documentul
(felul, nr. , data)
ExplicatiiSuma
01234
Report:
De reportat:




Registrul - inventar (cod 14-1-2)

Registrul - inventar serveste ca document contabil obligatoriu de înregistrare a rezultatelor inventarierii elementelor de activ si de pasiv. Se întocmeste de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care organizeaza si conduc contabilitatea în partida simpla, într-un exemplar, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si înregistrat în evidenta unitatii.

Se întocmeste la începutul activitatii, sfarsitul exercitiului financiar sau cu ocazia încetarii activitatii, fara stersaturi si spatii libere, pe baza datelor cuprinse în listele de inventariere si procesele-verbale de inventariere, prin gruparea elementelor de activ si de pasiv.

Registrul inventar se completeaza pe baza inventarierii faptice a elementelor de activ si de pasiv, grupate dupa natura lor. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, împreuna cu documentele justificative care stau la baza întocmirii lui.

Formatul de registru – inventar (cod 14-1-2) agreat prin Ordinul nr. 1969/2007 cuprinde:

Nr. crt.
Recapitulatia elementelor inventariate
Valoarea contabila
Valoarea de inventar
Diferente din evaluare
(de înregistrat)
Valoarea
Cauze diferente
0
1
2
3
4
5




















Sursa:
Ordinul 1969/2007





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

va rugam sa introduceti doar comentarii in legatura cu subiectul discutat. multumim pentru intelegere.