Cauta articole

20 oct. 2011

Modificari ale Codului Fiscal prin OG 30/2011

In MO nr. 672 din 2 septembrie 2011 s-a publicat OG nr. 30/2011 care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Principalele modificari aduse de OG nr. 30/2011 sunt :

- clarificarea definirii activitatilor dependente la functia de baza din Art. 7 alin. (1)


- completarea Art. 12 - Venituri obtinute din Romania, cu o noua litera, „u) venituri realizate din transferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie.”

Se introduce astfel in Codul Fiscal notiunea de "fiducie". Conform noului Cod civil, la Art.773, fiducia este definita ca fiind ,,operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente si viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le administreaza cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari’’.

- modificarea Art. 13 lit.c) in sensul ca un contribuabil persoana juridica straina sau o persoana fizica nerezidenta care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere, este obligat la plata impozitului pe profit, indiferent daca asocierea are sau nu personalitate juridica.

- introducerea in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri, conform Art. 21, a unor categorii noi si anume cheltuielile efectuate de operatorii economici cu evaluarea/reevaluarea activelor fixe corporale care apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, primite in administrare/concesiune, precum si cheltuielile efectuate de operatorii economici cu inscrierea in cartile funciare sau cartile de publicitate imobiliara.

- modificarea Art. 34 privind declararea si plata impozitului pe profit, noutatea fiind alin. (2) care prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2013, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la alin. (4) si (5), pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 35.

- modificarea Art. 40 alin.1, litera b), in sensul ca sfera de cuprindere a impozitului pe venit se extinde pentru persoanele fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), asupra veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania, cu respectarea exceptiilor tratate de conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate cu alte state.

- completarea Art. 42, litera g), in sensul ca nu constituie venituri impozabile, veniturile obtinute din instrainarea bunurile mobile valorificate prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

- se completeaza regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitatii independente determinat pe baza contabilitatiiii in partida simpla, prevazute de Art. 48, alineatul (4). Se introduce o noua litera, c(1) in sensul ca se pot deduce cheltuielile aferente veniturilor, respectand regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (16).

- se modifica litera a), alin. (2) a Art. 52, in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a)—e), aplicandu-se o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa.

- Art. 58 se modifica introducandu-se un nou alineat care prevede ca prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre anumiti platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor.

- se modifica Art. 59, in sensul ca se elimina obligativitatea depunerii fiselor fiscale - se modifica termenul de depunere a declaratiei specifice pentru contribuabilii care obtin venituri din strainatate, de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului

- se modifica termenul de depunere a declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pentru platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, de la termenul de 30 iunie la ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat

- reintroducerea optiunii la determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit pentru contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net a fost determinat in sistem real, incepand cu anul 2012

- declaratia 390 recapitulativa VIES se va depune lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare unei luni calendaristice

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

va rugam sa introduceti doar comentarii in legatura cu subiectul discutat. multumim pentru intelegere.