Cauta articole

12 oct. 2011

Organizarea activitatii financiar-contabile in Romania



In conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1991asociatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si, dupa caz, contabilitatea de gestiune. Prin organizarea contabilitatii trebuie:
  • sa asigure înregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si în relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori. 
Contabilitatea se tine în limba romana si în moneda nationala. Pentru operatiunile in valuta, contabilitatea se tine atat în moneda nationala, cat si în valuta.

Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, în compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana împuternicita sa îndeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii în domeniul contabilitatii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului. 
In acelasi timp, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane împuternicite sa îndeplineasca aceasta functie, împreuna cu personalul din subordine.

Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise.

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite în astfel de conditii încat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
  • detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie înregistrate în contabilitate; sanctiunea este amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei
  • nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate; sanctiunea este amenda de la 300 lei la 4.000 lei
  • nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la întocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse; sanctiunea este amenda de la 300 lei la 4.000 lei
  • nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la efectuarea inventarierii; sanctiunea este amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei

Amenzile contraventionale prezentate mai sus se suporta de persoanele vinovate.

- extras din Legea Contabilitatii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare - 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

va rugam sa introduceti doar comentarii in legatura cu subiectul discutat. multumim pentru intelegere.